سرطان پروستات دومین سرطان شایع در بین مردان پس از سرطان پوست است که طبق گزارش انجمن سرطان آمریکا، از هر هفت مرد یک نفر در طول زندگی خود تشخیص داده می شود. با توجه به شیوع آن، درک عوامل خطر سرطان پروستات برای تشخیص زودهنگام و پیشگیری مهم است.
سن
سن مهمترین عامل خطر سرطان پروستات است. هر چه مرد مسن تر باشد، احتمال ابتلا به سرطان پروستات بیشتر می شود.طبق گزارش انجمن سرطان آمریکا، بیش از 60 درصد موارد سرطان پروستات در مردان بالای 65 سال رخ می دهد. پس از 50 سالگی، هر دهه خطر به طور قابل توجهی افزایش می یابد.
سابقه خانوادگی
داشتن پدر، برادر یا پسر مبتلا به سرطان پروستات، خطر ابتلا به سرطان پروستات را در مردان بیش از دو برابر می کند. اگر بستگان قبل از 60 سالگی تشخیص داده شده باشد، خطر 5 برابر افزایش می یابد.5 تا 10 درصد سرطان های پروستات ممکن است با تغییرات ژنی ارثی که از طریق خانواده ها منتقل می شود، مرتبط باشد. به نظر می رسد برخی تغییرات ارثی DNA خطر سرطان پروستات را افزایش می دهد.ژن های BRCA1 و BRCA2: این تغییرات DNA ممکن است خطر سرطان پروستات و همچنین خطر سرطان سینه و تخمدان را در زنان افزایش دهد.
وزن و سبک زندگی
چاقی
چاقی با سرطان پیشرفته پروستات مرتبط است. در حالی که اگر چاقی خطر کلی سرطان پروستات را افزایش دهد، شواهد متفاوت است، مطالعات متعدد نشان می دهد که خطر ابتلا به بیماری در مرحله پیشرفته را افزایش می دهد.در یک مطالعه بزرگ روی 175000 مرد، مردان چاق در مقایسه با مردان با وزن طبیعی 20 درصد بیشتر در معرض خطر مرگ ناشی از سرطان پروستات بودند.دلایل احتمالی ممکن است به دلیل تغییرات در سطح هورمون در مردان چاق باشد.
فعالیت بدنی
شواهد حاکی از آن است که عدم فعالیت، خطر ابتلا به سرطان پیشرفته پروستات را افزایش می دهد. دلایل بیولوژیکی مشخص نیست اما ممکن است به سطح هورمون مربوط باشد.در همان مطالعه اصلی، مردان غیرفعال 30 درصد بیشتر در معرض خطر مرگ ناشی از سرطان پروستات در مقایسه با مردانی با بالاترین سطح فعالیت بودند. تنها پیاده روی سریع به مدت 3 ساعت در هفته، کاهش خطر را نشان داد.
رژیم غذایی
رژیم غذایی سرشار از لبنیات و چربی حیوانی در مقابل میوه ها و سبزیجات ممکن است خطر ابتلا را افزایش دهد. دلایل نامشخص هستند، اما عوامل احتمالی هورمون های رشد در غذاهای لبنی و آسیب سلولی اکسیداتیو ناشی از رژیم های غذایی کم آنتی اکسیدان هستند.
قد
به نظر می رسد مردان بسیار قد بلند، بالای 3/6″ شانس کمی بیشتر برای ابتلا به سرطان پروستات دارند. برخی از محققان این نظریه را دارند که قد بیشتر برابر است با سلول های بیشتر و در نتیجه شانس بیشتری برای جهش.
قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی
شواهد به طور قطعی خطر سرطان پروستات را با قرار گرفتن در معرض عامل نارنجی مرتبط می دانند. بر اساس تحقیقات VA، میزان در کهنه سربازان جنگ ویتنام که در معرض عامل نارنجی قرار گرفتند در مقابل کهنه سربازانی که در معرض قرار نگرفته بودند، دو برابر شد. سایر قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی کمتر قطعی است.
عادات جنسی
مردانی که شرکای جنسی زن بیشتری دارند ممکن است در معرض خطر بیشتری باشند. دلایل ممکن است قرار گرفتن در معرض تستوسترون بالاتر یا عفونت/التهاب باشد. با این حال، شواهد محدود است.
نظر پزشکان مختلف درباره ارتباط خودارضایی و پروستات
نظر دکتر شهریار ناطق، متخصص اورولوژی درتهران در مورد پروستات
پروستات یک غده کوچک در دستگاه تناسلی مردان است که مایع منی را تولید میکند. انزال هنگام خودارضایی یکی از عوامل مطرح درباره سلامت پروستات است. مطالعات نشان دادهاند که انزال مکرر ممکن است محافظتی در برابر سرطان پروستات ایجاد کند، اما تاکنون اطلاعات کافی برای تایید این اثر وجود ندارد.سرطان پروستات دومین سرطان شایع در مردان است، اما علت دقیق آن نامعلوم است. عواملی مانند ژنتیک، سن، قومیت و سابقه خانوادگی افراد را در معرض خطر قرار میدهند. هرچند که مطالعاتی نشان میدهند انزال مکرر ممکن است خطر ابتلا به سرطان پروستات را کاهش دهد، اما اطلاعات کافی برای تایید این ارتباط وجود ندارد و نتایج متفاوتی گاهی گزارش شده است.
برای حفظ سلامت پروستات، اصلاح سبک زندگی از جمله تغییرات در تغذیه (مصرف کمتر چربی اشباع، مصرف بیشتر مواد غذایی سالم)، فعالیت جسمانی منظم، و حفظ وزن سالم توصیه میشود. همچنین، غربالگری سرطان پروستات با آزمایش PSA میتواند در تشخیص زودهنگام این بیماری مؤثر باشد.در تحقیقات مختلف بر روی ارتباط بین خودارضایی و سرطان پروستات، نتایج متفاوتی به دست آمده است. یک تحقیق از سال ۲۰۱۶ نشان میدهد که افرادی که انزال مکرر داشتند، با کاهش ۲۰ درصدی در معرض خطر ابتلا به سرطان پروستات قرار گرفتهاند. متاآنالیزی نیز از ۲۱ مطالعه در سال ۲۰۱۸ نشان میدهد که انزال متوسط با کاهش قابل توجه خطر ابتلا به سرطان پروستات همراه است. با این حال، هنوز تأیید نشده که خودارضایی میتواند به طور قطعی از سرطان پروستات جلوگیری کند و نیاز به تحقیقات بیشتر در این زمینه وجود دارد.
نظر دکتر حسین کرمی متخصص ارولوژی
تا به امروز، تحقیقات زیادی در این زمینه انجام شده است. اطلاعات جالبی در خصوص ارتباط بین انزال و احتمال ابتلا به سرطان پروستات بدست آمده است.تحقیقات نشان میدهد که مردانی که فعالیت جنسی بیشتری دارند و انزال بیشتری تجربه میکنند، احتمال ابتلا به سرطان پروستات کمتری دارند. این نتایج از یک مطالعه بزرگ در سال ۲۰۱۶ بهدست آمده است که حدود ۳۲۰۰۰ نفر را برای مدت ۱۸ سال شامل میشود.هر چه تعداد انزال بیشتر باشد، احتمال ابتلا به سرطان پروستات نیز کمتر میشود. این اثر مثبت در مورد گروههای سنی مختلف نیز مشاهده شده است. احتمالاً مواد شیمیایی موجود در منی میتوانند در مقابل عوامل ایجادکننده سرطان پروستات محافظت کنند.اگرچه برخی مشکلات و ابهامات هنوز باقی ماندهاند، این تحقیقات نشان میدهند که فعالیت جنسی و انزال ممکن است به سلامت پروستات کمک کنند. با این حال، تا زمان انجام تحقیقات بیشتر و به دست آوردن اطلاعات دقیقتر، باید با احتیاط به این موضوع نگاه کرد. به عنوان مثال، تأثیرات انزال در حین رابطه جنسی نسبت به خودارضایی و نحوه تأثیر آن بر سلامت پروستات هنوز به طور کامل مشخص نشدهاند.به همین دلیل، هر کسی که به این موضوع حساسیت دارد یا سوالاتی دارد، بهتر است با پزشک خود مشورت کند تا اطمینان حاصل کند که چگونه باید با این اطلاعات برخورد کند و چه تصمیماتی برای سلامت پروستات خود بگیرد.”
نظر متخصص طب پیشگیری دکتر عباس انتظاری با بیش از 25 سال سابقه طبابت
آمار نشان میدهد که در میان نوجوانان 14 تا 17 ساله در ایالات متحده، حدود 74 درصد از مردان و 48 درصد از زنان خودارضایی میکنند. آمار دقیقی از این رفتار در ایران موجود نیست، اما با توجه به تعلیمات دینی و فرهنگی، این آمار ممکن است کمتر از غرب باشد.تحقیقات نشان میدهد که میان افراد مسن (57 تا 64 سال)، تقریباً 63 درصد مردان و 32 درصد زنان خودارضایی میکنند. دلایل خودارضایی شامل لذت، سرگرمی، و کاهش تنش است. از لحاظ عوارض، برخی افراد ممکن است با مشکلات روانی، احساس گناه یا کاهش حساسیت جنسی مواجه شوند.عوارض جانبی ممکن شامل تورم آلت تناسلی، زخمهای مزمن، زگیل تناسلی، و اختلال در زندگی روزمره میشود. در برخی موارد، میتواند منجر به اختلالات جنسی، ناکارآمدی، یا حتی آسیبهای جدیتر شود.در مقایسه مطالعات مختلف، اطلاعات متضادی در مورد اثرات خودارضایی بر سلامت جنسی ارائه شده است. برخی مطالعات اشاره دارند که مصرف زیاد ممکن است باعث کاهش خطر سرطان پروستات شود، در حالی که مطالعات دیگر افزایش این خطر را نشان دادهاند. بنابراین، هنوز ابهاماتی درباره تأثیر دقیق خودارضایی بر سلامت جنسی وجود دارد و نیاز به تحقیقات بیشتر وجود دارد.
نظر دکتر هوشنگ قوامی بورد تخصصی جراحی کلیه ، مجاری ادرار و ناباروری مردان
التهاب پروستات یکی از مسائل متداول جوانان است که در صورت عدم تشخیص و درمان، ممکن است به مشکلات روانی و جسمی منجر شود. در این متن، علل و عوارض التهاب پروستات و ارتباط آن با عادات مثل خودارضایی مورد بررسی قرار گرفته است.خودارضایی نیز ممکن است باعث التهاب پروستات شود، و اطلاعات جالبی در مورد این ارتباط آورده شده است. همچنین، مطالعهای نشان میدهد که خودارضایی مکرر در جوانان ممکن است با خطر ابتلا به سرطان پروستات مرتبط باشد.توصیه میشود جوانان با اطلاعات دقیقتری درباره این مسائل آشنا شده و در صورت نیاز به متخصصان مربوطه مراجعه کنند. همچنین، ارائه توجیهات روانپزشکی به جوانان برای مدیریت این موضوعات و ارتقاء سلامت جسمی و روحی آنها ضروری است.”
نظر دکتر خسرو حق شناس
جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری مثانه، پروستات، ناباروری و اختلالات جنسی
در حال حاضر، شواهد کافی و قاطعی در این زمینه وجود ندارد. برخی مطالعات نشان می دهد که انزال مکرر ممکن است به محافظت از سلامت پروستات کمک کند، اما شواهد مشخصی ندرود که ارتباط مستقیمی بین خود ارضایی و بروز سرطان پروستات وجود داشته باشد. در نتیجه، هنوز نمی توان به طور قاطع ادعا کرد که خود ارضایی عامل اصلی در ایجاد سرطان پروستات باشد. این موضوع نیازمند تحقیقات بیشتر و شواهد دقیقتر است تا بتوان به طور دقیق تر به این سوال پاسخ داد.”